torsdag 24 september 2020

Brookfield Investor Day

 Idag har Brookfield-koncernen Investor Day, med representanter från varje ben inom bolaget som har en föreläsning vilket kommer ge en bra inblick i hur ledningen ser på året som varit hittills, hur man resonerar kring Covid-19 och kanske det jag tycker är mest spännande; hur man ser på framtiden. Brookfield och alla dess dotterbolag och partnerskap är i grunden värdeinriktade på reala tillgångar och har en opportunistisk inställning till hur man investerar i dessa. Det vill säga man investerar många gånger i kontrast till marknaden för att man ser värden som man bedömer att marknaden missar på lång sikt. Och med lång sikt pratar vi om årtionden. 

Man satsar på att köpa undervärderade och i vissa fall misskötta tillgångar som man renodlar och förädlar med sitt stora nätverk inom energi, fastigheter, och infrastruktur. På så vis får de ofta synergier, fördelaktiga finansieringsavtal och kapitalstrukturer som kan förbättra tillgångarnas prestanda avsevärt. När tiden är mogen, långt fram i tiden kan man välja att avyttra dessa med rejäl vinst för att hitta nya tillgångar med samma premisser. Dessa typer av transaktionscykler har de med olika löptider och i olika omgångar vilket innebär att processen är i ständig rullning. Det gör också att gemene man har svårare att bedöma t.ex. kassaflöden eftersom att kassaflödet många gånger kommer från dessa opportunistiska transaktionerna i kombination med vanligt operationellt kassaflöde från tillgångarnas day-to-day verksamhet. Men man har gjort denna typer av affärer framgångsrikt under väldigt lång tid, och lär fortsätta gör det framöver också. Speciellt intressant är grenarna Renewables och Infrastructure som är relativt små delar av Brookfield, men växer snabbt på växande marknader världen över. 

Jag kommer nyfiket titta på alla delar, och framförallt ovan två nämnda tillsammans med mitt nuvarande innehav Brookfield Property Partners (REIT). (Jag äger varianten som är REIT). Aktien har blivit fullkomligt slaktad i år till följd av Corona som gjort att de stängt ned stora delar av deras köpcentrum-bestånd. Jag är övertygad om att marknaden överreagerat och har fyllt på löpande under året, och aktien ger i skrivande stund över 12%(!) direktavkastning. Antingen måste kursen upp och direktavkastningen ned, eller så måste utdelning kapas eller slopas. Jag tror på det förstnämnda, och kommer efter möjlighet fortsätta fylla på. 

I mina ögon är det ett klassiskt value-case, som Buffett själv hade velat lägga vantarna på. Man får köpa hela deras office och residential portfölj till marknadsvärde (utgör 66% av portföljen ca) och får hela retail-portföljen (köpcentrum, affärer som utgör ca 30% av portföljen) på köpet. Alltså flera av världens absolut bästa köpcentrum får du på köpet. De värderas till 0:- enligt dagens kurs. Detta är enligt traditionell investering extremt hög risk, så gör din egen due diligence innan du tar beslut. Enligt mig är detta låg risk, att köpa tillgångar till så pass hög rabbatt, och dessutom med en hög direktavkastning.

Det som kommer bli extra spännande är att Brookfield med sin opportunistiska investeringsstil kan se många möjligheter i alla sina ben under rådande marknadsoro till följd av covid-19.

Se hela dagen här:

Brookfield Investor Day



Hidalgo,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar