onsdag 9 september 2020

Brookfield Renewable Partners

Brookfield Renewable Corp (BEPC) är ett kanandensiskt bolag som agerar partnerskap under giganten Brookfield Asset Management (BAM). Båda länkarna leder till respektive bolag på Avanza. BEPC är egentligen en subsidarie, eller slags direkt kopierat aktieslag som en variant på Brookfield Renewable Partners LP. Detta är för att främst i U.S.A. men även i Sverige skapar LP-bolag (Limited Partnerships) en del merarbete skattemässigt för investerare, så man noterade en likvärdig aktie som ett klassiskt Corporation (motsvarigheten till aktiebolag) i U.S.A. Som småsparare är det ingen skillnad på att investera utifrån bolagsrisken, utan det är som sagt skatten som skiljer. Väljer man att investera rekommenderar jag att välja BEPC och undvika LPs överlag, och att äga dessa i en kapitalförsäkring framför ISK eller Aktiedepå. 

Nog om teknikaliteterna. BAM är ett gigantiskt konglomerat med flera partnerskap inom energi, infrastruktur, fastigheter och private equity. De har en lång historia av att köpa fast egendom och förädla och förbättra dessa för att skapa återkommande värden. Förutom att visa på en god historik i att lyckas med detta har de även för vana att sälja lyckade tillgångar och köpa nya förädlingsprojekt vilket gör att de både har ett återkommande kassaflöde från verksamheten, samt ökar detta med nya projekt över tid. 

De är då nu ett av världen absolut största företag och BEPC utgör deras gren inom förnybar energi. De äger i huvudsak stora vattenkraftverk och dammar vilket utgör ca 64% av tillgångarna. Utöver detta investerar de stort i vindkraft och solenergi och andra alternativa energikällor. De har som uttalat mål att växa långsiktigt med 12-15% per år, vilket de lyckas nätt och jämnt med hittills, med några få undantagsår på drygt 20 år. De har några unika styrkor som fått mig att få upp ögonen ordentligt för dem, trots att jag ännu inte investerat. 

Styrkor

De har hittills levererat i takt med sina utsatta mål.

De har ökat utdelningen varje år under 10 års tid.

De har en global närvaro och ger exponering i stabila såväl som växande marknader.

Energi är ett basbehov som bör stå väl i konjunkturförändringar.

Goda möjligheter till tillväxt båda p.g.a. att energibehoven världen över bör öka, men framförallt för att det är inom förnybar energi, vilket bör ha ännu starkare grund för att växa iframtiden.

Man har koncernmodern BAM i ryggen vilket har en kassa på över USD 23 Miljarder per 2020. Utöver detta är de extremt kreditvärdiga och har skalfördelar genom sina andra bolag. 

Risker

För den som tittar i boksluten ser man snabbt att det inte är lika lätt att utläsa prestandan som det är för "vanliga" bolag. Eftersom det är en kombination av kassaflöde, förvärv och avyttringar som utgör prestandan är det inte alltid helt tydligt hur det går. Risken går att mitigera något, genom att hålla sig till FFO (Funds from operations) vilket något klumpigt kan likställas med ett slags förvaltningsresultat för ett klassiskt fastighetsbestånd. Man behöver då se till att denna överstiger utdelningen per aktie, och kan också kontrollera att tillgängliga likvider (cash och kreditlinor) överstiger de årliga utbetalningarna av utdelning med råge. Detta i kombination med att ha BAM i ryggen bör minska risken något. 

Valutarisken. Förutom det uppenbara att man exponerar sig mot USD direkt och CAD indirekt har verksamheten uppenbara valutarisker över hela världen med varierande konsekvens. Till exempel slog den sjunkande Brasilanska Realen (BRL) hårt på resultatet under de första två kvartalen 2020. Dock är det svårt att ta valutarisker i beaktande i sitt agerande, men man bör känna till det och kanske lägga ytterligare in säkerhetsmarginal (läs; rabatt) på priset man tänkt sig för att kompensera för denna. 

På lång sikt kommer troligen bolaget att växa på i maklig takt, och att utdelningarna ska dras in p.g.a. covid-19, konjunkturförändringar eller andra omvärldsfaktorer bedömer jag som låg.

Sammanfattning av bolaget:

Tillräckligt stort: JA

Tillräcklig finansiell stabilitet: NEJ

Jag är ganska konservativ och kräver att omsättningstillgångarna ska vara dubbelt så stora som de kortfristiga skulderna och att totala skulder ej får överstiga totala skulder. Detta kommer dock vara svårt för ett bolag som investerar enligt BEPs strategi. Att förvalta fast egendom är en kapitalintensiv verksamhet och stor del av värdet ligger i egendomen, som för bästa avkastning och hävstång bör belånas för att uppnå deras ambitiösa tillväxtmål. Hur jag än vänder och vrider på det kommer inte BEP att klara mitt krav för finansiell stabilitet, men jag kan ha överseende med detta då det är lämpligare att titta på total belåningsgrad, som i sig är väl tilltagen strax över 70%. Man behöver också ha med sig att en stor del av skulderna är så kallad "non-recourse debt" vilket innebär att skulden är knuten till fastigheten som pant. Så om BEPC mot förmodan inte lyckas betala på sin skuld är det värsta som kan hända att banken tar fastigheten i beslag, och kan inte kräva BEPC på mer, även om den inte längre motsvarar skuldens värde.

Intjäningsstabilitet: JA

Utdelningsstabilitet: JA

Intjäningstillväxt: JA

Gynnsam ägarstruktur: JA

Slutsats

På det stora hela har jag kommit fram till att jag vill äga BEPC, och kommer över tid bygga upp en position som utgör mellan 3-5% av min portfölj. Priset i dagsläget ligger på ca 50 USD i skrivande stund, och medför en direktavkastning på ca 3,4%. Detta är OK, och givet att avkastningen beräknas till minst 10% per år framåt, ligger P/FFO (motsvarande P/E för detta bolag) på ca 16 en bra bit under min bedömning med den tillväxttakten. Fair value hade varit någonstans kring P/FFO om 28,5*. Med tanke på hög skuldsättningsgrad, valutarisker och några år med negativ avkastning önskar jag en margin of safety på minst 20% vilket ger P/FFO på 22,8. Eftersom vi är en bit under detta, ser jag det som lämpligt att köpa ända upp till ca 65 USD, och kommer att göra detta löpande under hösten. Notera att det på inget sätt är ett fynd vid 65 USD, men det är min absoluta smärtgräns. FFO för Q2 2020 är 3 USD per unit, extrapolerat som helår.

God onsdag!

Hidalgo,


* När jag tittar på bolag med förväntad avkastning på över 10% betraktar jag dem som tillväxtbolag. Tillväxtbolag värderar jag ofta så enkelt som med Grahams tillväxtformel P/E = 8,5 + (tillväxttakt x 2). I detta fall 10% (något lägre än 12-15% som är bolagets mål) vilket ger 28,5. Det använder jag som baseline och gör sedan konkreta avdrag till följd av riskernas vikt, enligt mig. Hängslen och livrem.




 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar